Tuliko käteltyä kahdesti?
ADHD voi johtaa sosiaalisesti hämmentäviin tilanteisiin

Tämä blogi ei viittaa siihen, että kansakunnan kaapin päälle singahtanut tuplakättelijä Mikko Hassinen olisi ADHD-tapaus. Psykiatrina en tee mitään arvioita henkilöstä, jonka toimintaa tunnen vain median välityksellä. Hassisen tapaus toimi minulle inspiraationa kirjoittaa tilanteista joihin törmään päivittäin ADHD-epäilyjä tutkivana lääkärinä. 

Tuplasti esittäytyminen ja levottomuus ryhmäkeskustelutilanteessa ovat tahattomia ja toistuvia tilanteita

Ulospäin hullunkuriselta tai hauskalta näyttävät, mutta tekijälleen usein häpeän tunteita aiheuttavat sosiaaliset tilanteet ovat ADHD-henkilölle hyvin yleisiä. Ajatus voi lähteä laukalle kesken mielenkiintoisenkin keskustelun ja saatat hyvinkin esittäytyä samalle henkilölle kaksi, jopa kolme kertaa. Ystäväsi saattavat usein laittaa merkille, että ajatuksesi ovat selkeästi muualla ja huomiosi saamiseksi tarvitaan herättelyä.

Oirekuvassa on suurta vaihtelua – läsnäoloa olematta läsnä… 

Eräs ADHD:n ilmenemismuoto on, että esimerkiksi kokouksen tai pidemmän keskustelun jälkeen ei muista ollenkaan, mistä keskusteltiin. Olet läsnä olematta läsnä. Tämä voi joskus johtaa tilanteisiin, jossa keskustelun aihetta vaihdetaan poukkoillen asiasta toiseen tai keskustellaan uudestaan samoista asioista. Muut osapuolet voivat luonnollisesti hämmentyä tai loukkaantua tällaisesta ajankäytöstä, tai kokea tilanteen epäammattimaisena.

Kaikille oirekuva ei kuitenkaan ole tämän kaltainen. Monille on kehittynyt sosiaalista toimintaa sopeuttavat suojamekanismit, joita harjaantuneempi keskustelija saattaa käyttää vakuuttavasti. Tällaisia suojamekanismeja voivat olla geneeriset välikommentit, nyökyttely tai miellyttämään pyrkivä myötäily.

… tai kärsimätöntä päällepuhumista

Eräänlainen vastakohta edelliselle ilmenemismuodolle näyttäytyy yliaktiivisuutena ja impulsiivisuutena. Ne voivat näyttäytyä keskustelussa kärsimättömyytenä ja levottomuutena. Toista ei jakseta kuunnella, lauseita täydennetään ja päälle puhutaan jopa röyhkeän tuntuisesti. Pohdiskeleva ja hitaasti keskusteleva ystävä tuntuu ärsyttävältä. Omissa nahoissaan on vaikea pysyä toisen rauhallisesti kertoessa näkemyksiään.

Yksittäisenä kevyeltä kuulostavat unohtelut voivat kasautuessaan johtaa dramaattisiin seurauksiin

Parisuhteessa, ystävyyssuhteissa, työelämässä ja muussa arjen kulussa kuvatut oireet voivat johtaa käänteentekeviin ongelmiin. Työpaikan kokouksissa käytyjä asioita ei muisteta. Kumppanin esittämiä kauppalistatoiveita ei muisteta tai anopin vierailukäynti on täysin unohtunut. Kevyeltä kuulostavat unohdukset voivat kasautuessaan johtaa pari- työ, tai ystävyyssuhteiden rikkoutumiseen. Kyse on siis hyvin vakavasta asiasta. Pahimmillaan tilanne altistaa uupumuksen, masennuksen ja ahdistuksen kierteisiin.

Apua on saatavilla – nopeasti ja perusteellisesti

Suomessa on arviolta vajaa 200 000 ADHD-aikuista, joista valtaosa ei saa minkäänlaista ammattiapua haasteisiinsa. Näin on korostetusti naisilla, joita vanhat sosiaaliset käytösnormistot ohjaavat mahdollisesti miehiä enemmän ylläpitämään mainittuja suojamekanismeja.

Oikein valituilla hoidoilla ADHD-ihmisen suoriutuminen niin ihmissuhteissa, kuin työelämässä ja opinnoissakin paranee tutkitusti täysin ratkaisevasti.

Recurorin kokeneet psykiatrian erikoislääkärit ovat nopeasti saatavillasi Helsingissä, Turussa ja verkossa.

Onnenkyyneleitä ADHD-diagnoosin äärellä

– Ilona Ylikorpi, 24, Sosiaalisen median vaikuttaja, Helsinki

Muita blogeja

Uusimmat blogikirjoitukset

Kaikki blogit >>

Kirjoittaja

Picture of Joel Holmén
Joel Holmén
Psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, teknologiajohtaja, Recuror Oy

Muita blogeja