Onnenkyyneleitä ADHD-diagnoosin äärellä – Ilona Ylikorpi, 24, Sosiaalisen median vaikuttaja, Helsinki

Ilona

ADHD-diagnoosi antoi mulle työkalun itseni ymmärtämiseen. Vain itseymmärryksen kautta voin olla paras itseni. ADHD-tutkimukseen hakeutuminen oli mun elämäni parhaita päätöksiä. Kyynel tai kaksi tuli, kun diagnoosin sain.

En voi sanoin kuvailla, miltä tuntuu saada 24-vuotiaana selitys niille sadoille tilanteille, joissa olen tuntenut itseni riittämättömäksi. Olen syyttänyt itseäni laiskaksi ja vaikka miksi. Mä olen kouluun menosta asti tuntenut itseni jotenkin erilaiseksi, muottiin sopimattomaksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ei oikein tuntunut luontevalta. Kävin lukihäiriötestissä, ei lukihäiriötä. Olen myös useampaan kertaan hakenut lääkärin ja terapeutin apua levottomuuteeni. Nämä kerrat eivät ole johtaneet mihinkään ja minusta on tuntunut, ettei mun ja lääkärin välille oikein syntynyt yhteyttä. Tuntui aina siltä, että ole ongelmani kanssa yksin. Olen kohdannut mua hoitaneiden lääkärien taholta sellaista “lääkkeet käteen ja heippa” – tyylistä kohtelua. Kynnys psykiatrisen avun hakemiseen nousi siksi tosi korkeaksi.

Mun terapeutti sai mun pään kuitenkin kääntymään. Aikani tutustuin vaihtoehtoihin ja lopulta törmäsin netissä Recuroriin. Recurorissa mut vakuutti heidän digitaalinen hoitopolku ja luotettavuus. Mulla on hektinen aikataulu, enkä sattuneesta syystä ole ihan paras aikataulun hallinnassa. Etätapaamiset sopivat mun rytmiin parhaiten. 

Psykiatrian erikoislääkäri Joel Holmén vastasi yhteydenottopyyntöön ja heti tuntui, että meille syntyi hyvä luottamussuhde ja että mua aidosti kuunnellaan. Se oli uutta ja erilaista. 

Sisällöntuotanto on mun työ ja se on rytmiltään tosi epäsäännöllistä. Sen takia tutkimusjakson etätapaamiset ja mulle räätälöidyt haastattelut Recuror Appissa sopivat mulle tosi hyvin. Recurorin etätapaamisympäristö loi vähintään yhtä luottamukselliset puitteet keskustelulle kuin jos oltaisiin oltu kasvotusten. Lisäksi Recuror App mahdollisti sen, että Joel oli nopeasti saatavilla myös tapaamisten välillä ja koko hoitojakson ajan. Joel on itseasiassa mun saatavilla vieläkin. Recurorin hyvään digitaaliseen hoitoon pääset siis osaksi vaikka valitsisit tapaamisen kasvotusten Helsingin Ruoholahdessa tai Turussa. 

ADHD-diagnoosi ja hoidot on tiputtanut ison painon mun hartioilta. Ainainen levottomuus on vähentynyt. Nyt mä ymmärrän itseäni paremmin. Tämä uusi tilanne vaatii multa ja läheisiltä kuitenkin paljon opettelua. Olen uuden oppimisen ja itseni kehittämisen tiellä, jossa on ylä- ja alamäkiä. Mulle mielenrauhaa tuo tieto siitä, että mulla on myös niinä hankalina hetkinä tuttu lääkäri heti saatavilla.

Recurorilla et jää yksin ongelmiesi kanssa. 

Jos sä tunnet samanlaista levottomuutta, ota rohkeasti se tärkeä askel ja käy tutkimuksissa. Se on avartava matka itseesi.

Terkuin, 

Ilona