Yksilöllinen hoito moninkertaistaa mahdollisuudet toipua masennuksesta nopeasti
– Recuror mukana katkaisemassa masennuskierteitä kolmella rintamalla

rTMS-laite

Pitkittynyt masennus aiheuttaa kantajalleen kasautuvia elämänhallinnan ongelmia ja on osasyynä moniin fyysisiin sairauksiin. Masennuskierteen katkaiseminen on kriittinen kysymys niin inhimillisesti kuin yhteiskunnallisestikin.

rTMS-laite

Magneettistimulaatiohoito (rTMS) on tehokas hoito masennukseen ja krooniseen kipuun.

Masennuskierteen katkaisun kolmen kärki: Nopea hoitoon pääsy, geneettiset vaihtelut huomioiva lääkitys ja magneettistimulaatio

Masennus on Suomen suurimpia sairaspoissaolojen aiheuttaja ja suurin työkyvyttömyyseläkkeen peruste. Lähes kaikki tästä on pitkittyneen masennuksen aiheuttamaa. Tämä blogi käsittelee masennusta inhimillisestä näkökulmasta, joten jätän pitkittyneen masennuksen kansantaloustieteellisen analyysin anekdootin tasolle. Se maksaa miljardeja menetettynä työnä ja hyvinvointina.

Masennus on pitkittyessään riuduttava kokemus. Sillä on tapana säteillä kaikille elämän osa-alueille ja aiheuttaa ketjureaktioita, jotka johtavat ongelmien kasautumiseen. Kasautuneista ongelmista ulospääsy voi aiheuttaa epätoivoa ja epätoivo taas syventää masennustilaa. Sosiaaliset suhteet, työ- ja toimeentulo sekä omanarvontunto ottavat usein kolauksia, joiden korjaaminen vie aikaa. Pitkittynyt masennus on havaittu myös syyksi monien somaattisten sairauksien kohonneelle riskille. Masennuksen pitkittymiskierteen katkaisemiseksi olisi siis yhtälailla inhimillisistä, kuin kansantaloudellisistakin syistä tehtävä kaikki voitava. 

Masennus pitkittymiseen on kaksi syytä, joista ensimmäinen on hoitoon pääsyn viivästyminen ja toinen on väärin valittu lääkehoito.

Nopea hoitoonpääsy kaikkialla Suomessa

Recurorin lähtökohta on, että asiakas saa kontaktin ammattilaiseen päivien kuluessa päätöksestä hakea apua masennukseensa. Yhteydenottoa seuraa maksuton keskustelu palvelusuunnittelijan kanssa. Keskustelussa mietitään yhdessä, millainen apu parhaiten auttaisi asiakkaan yksilöllisiä haasteita. Apu voi tilanteen mukaan löytyä Recurorilta tai muilta palveluntarjoajilta.

Recurorin kokeneet psykiatrian erikoislääkärit ottavat vastaan yhtäläisellä laadulla Helsingissä, Turussa ja verkon yli koko maassa. Periaatteemme on, että asuinsijainti ei saa vaikuttaa palvelun laatuun. Nopea apu masennukseen on taattava kaikkialle harvaan asutussa maassamme. Olemme kiinnittäneet eritystä huomiota asiakkaiden empaattiseen kohtaamiseen etäympäristössä ja varmistaneet, että käyttämämme alustat eivät estä turvallisuuden, luottamuksen ja empatian välittymistä.

Hoitojonoja on pyritty julkisella purkamaan rajaamalla magneettistimulaation käyttöä esimerkiksi siten, että sitä voi tarjota masennuspotilaalle vasta, kun kaksi lääkekokeilua on epäonnistunut. Recurorilla tällaista rajoitetta ei ole, vaan rTMS:n voi päästä heti.

Magneettistimulaatio (rTMS) – Nopea lääkkeetön apu akuuttiin masennukseen ja pelastus niille, joita lääkkeet eivät ole auttaneet

Recuror on Suomen ainoa yksityinen magneettistimulaatiohoitojen (rTMS) tarjoaja. Recurorin lisäksi sitä tarjoavat julkisella puolella viisi yliopistosairaalaamme, sekä muutama suurempi keskussairaala. 

Magneettistimulaatio on tehokas apu masennukseen ja parhaimmillaan nimeomaan akuuttiin, nopeasti oireet nostaneeseen masennustilaan. Sen teho perustuu aivojen muovautuvuuteen, eli plastisuuteen. Magneettistimulaation avulla luodaan aivojen hermoyhteyksien välille uusia toiminnallisuuksia ja nämä uudet yhteydet helpottavat masennusta tehokkaasti ja nopeasti. Magneettistimulaatio on erinomainen vaihtoehto masennuslääkehoidoille, mutta toimii myös niitä täydentäen. Paras hoitovaste masennushoidossa saavutetaan rTMS:n ja psykoterapian yhdistelmällä. (Ks. Kuvio 1)

Kuvio 1: Masennuksen hoitomuodot vertailussa (Cohen D-asteikko)

Suomessa magneettistimulaation tarjoamiin mahdollisuuksiin on tartuttu verkkaisesti ja hoidon tarjonta on selvästi aliresursoitu. Aliresursointi on johtanut julkisella pitkiin hoitojonoihin julkisella. Hoitojonoja on pyritty purkamaan paikallisin hoitokäytäntein rajaamalla magneettistimulaation käyttöä esimerkiksi siten, että sitä voi tarjota masennuspotilaalle vasta, kun kaksi lääkekokeilua on epäonnistunut. Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin vuoden odottelua, jolloin potilaan masennuskierre on jo pitkälle. Lisäksi se tarkoittaa, että rTMS:n optimaalisin käyttöajankohta menetetään. Recurorilla tällaista rajoitetta ei ole, vaan rTMS:n voi päästä heti.

Suomen määrätyimmät masennuslääkkeet sisältävät essitalopraamia ja se on erityisen suosittu ensilääkkeenä masennukseen. Kuitenkin noin 60 % suomalaisista kantaa geenivarianttia, jonka vuoksi essitalopraami poistuu elimistöstä tavallista nopeammin tai hitaammin

Farmakogenetiikalla eroon vääristä masennuslääkemääräyksistä

Lääkkeettömien magneettistimulaatioiden rinnalla kehittyvät myös edellytykset valita yksilöllisesti optimaalinen masennuslääkehoitolääkehoito. Geenimme vaikuttavat siihen, miten elimistömme käsittelee erilaisia lääkeaineita. Entsyymit hajottavat lääkeaineita ja niiden valmistusta ohjaavat geenit. Tämä normaali geenivaihtelu tarkoittaa, että toisilla lääke hajoaa ja poistuu elimistöstä liian nopeasti, eikä ehdi vaikuttaa tarkoitetulla tavalla, toisilla taas lääke hajoaa tavallista hitaammin ja kertyessään aiheuttaa haittavaikutuksia. Tutkimukset osoittavat, että 99% ihmisistä kantaa vähintään yhtä lääkityksen tehoon vaikuttavaa geenivarianttia.

Suomen määrätyimmät masennuslääkkeet sisältävät essitalopraamia ja se on erityisen suosittu ensilääkkeenä masennukseen. Farmakogeneettisiä analyysejä tuottavan kumppanimme Abomicsin mukaan kuitenkin noin 60 % suomalaisista kantaa geenivarianttia, jonka vuoksi essitalopraami poistuu elimistöstä tavallista nopeammin tai hitaammin – kääntäen, vain 40 %:lle suomalaisista essitalopraamin tavanomainen annostus on sopiva vaihtoehto. Farmakogeneettisen testin avulla lääkärimme voivat valita asiakkailleen sopivimman annoksen tai jonkin toisen lääkeaineen. Farmakogenetiikka vaikuttaa vastaavalla tavalla muihinkin tavallisiin masennuslääkkeisiin (m.m. sitalopraami, amitriptyliini ja venlafaksiini).

Recuror ja Abomicsin yhteistyön tavoitteena on masentuneiden nopea toimintakykyyn saattaminen minimoimalla toimimattomat lääkemääräykset. Saavutettavaa on paljon. Eräässä tutkimuksessa havaittiin esimerkiksi, että vaikeaa masennusta sairastavista potilaista 73 % sai lääkevasteen 12 viikon sisällä, kun hoitavalla lääkärillä oli käytössään potilaan farmakogeneettisen testin tulokset. Ilman farmakogeneettisen testin tuloksia lääkevasteen sai samassa ajassa vain 36 % potilaista (Ks. kuvio 2).

Kuvio 2: Lääkehoidon teho farmakogeneettisesti testatuilla ja testaamattomilla masennuspotilailla

Lähteet:

Karlsson & Holm (2022) Theta burst stimulation for the treatment of major depressive disorder: preliminary results from a Finnish private clinic (A-134) The 12th International Symposium on nTMS in Neurosurgery and Neuromodulation, 16-17 December 2022, Berlin. 

Cole et al (2020) Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy for Treatment-Resistant Depression 

Nexstim Oy White Paper (2022) Clinical outcomes of first 403 patients completing SmartFocus® electric field navigated rTMS therapy for treatment of major depressive disorder (MDD) 

https://www.nexstim.com/research/white-papers

Heliste, J., Elenius, K., Niemi, M., & Elenius, V. (2016). Farmakogenetiikka saapuu klinikkaan. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2016;132(17):1561-8. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2016/17/duo13289

Ji, Y. et al. (2016) Preemptive Pharmacogenomic Testing for Precision Medicine: A Comprehensive Analysis of Five Actionable Pharmacogenomic Genes Using Next-Generation DNA Sequencing and a Customized CYP2D6 Genotyping Cascade. The Journal of molecular Diagnostics. 18(3), 438-445., 95(4), 423-432. https://doi.org/10.1016/j.jmoldx.2016.01.003

Muita blogeja

Uusimmat blogikirjoitukset

Kaikki blogit >>

Kirjoittaja

Picture of Mika Kallio
Mika Kallio
Psykiatrian erikoislääkäri

Muita blogeja