Recuror laajentaa Suomen ainoan yksityisen neuromodulaatioyksikön Helsinkiin vastauksena heikkoon saatavuustilanteeseen

Suomessa masennus ja krooninen kipu ovat suuria rakenteellisen tason ongelmia. Yhteensä ne aiheuttavat valtaosan pitkäaikaisista sairaspoissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeistä. Kansainvälisessä tiedeyhteisössä uskotaan neuromodulaation mullistaviin vaikutuksiin molempien hoidossa. Uudellamaalla, kuten koko Suomessa neuromodulaatiohoitojen jonot ovat jo vuoden luokkaa.

Magneettistimulaation (rTMS) on yksi neuromodulaation muodoista ja tehokas hoito masennukseen ja krooniseen kipuun.

Pitkittyneet hoitojonot eivät liene kenellekään uutinen, mutta vuoden rajapyykin ylittävä jono lienee jo sellainen. Tällainen on tilanne neuromodulaatiohoidoissa, vieläpä läpi maan. 

Neuromodulaatiohoitojen heikko saatavuustilanne on erityisen valitettava, koska ne ovat tehokkaita ja nopeavaikutteisia hoitoja peräti kahteen suomalaisen yhteiskunnan vitsaukseen – masennukseen ja pitkäkestoiseen kipuun.

Neuromodulaatiohoidot ovat ryhmä hermoston toiminnan sääntelyyn perustuvia hoitoja. Neuromodulaation avulla lisätään aivojen plastisiteettia eli muovautuvuutta ja luodaan aivoihin kokonaan uusia toiminnallisia yhteyksiä. Karkeasti niitä voisi kuvailla masennuksen ja kivunhoidon “kolmanneksi tieksi” lääkehoitojen ja terapiahoitojen rinnalla, tai niiden vaihtoehtona. Tähän hoitojen joukkoon kuuluvat magneettistimulaatio (rTMS), tasavirtastimulaatio (tDCS), ketamiinihoidot sekä sähköhoidot (ECT). Neuromodulaatio on masennuksen ja kivunhoidon kolmesta haarasta nopeiten eteenpäin kehittyvä. Esimerkiksi magneettistimulaation ja kognitiivisen psykoterapian yhdistelmällä on saavutettu masennuksen hoidossa ennennäkemättömiä 80 %:n remissio-osuuksia tutkimuksesta toiseen.

Masennushoitojen remissio-osuudet vertailussa

Voi siis turvallisesti sanoa, että neuromodulaatiohoitojen tutkimuksella ja saatavuudella on suuri rooli Suomen hyvinvoinnin suunnan määrittäjänä tulevaisuudessa. Julkisella terveysjärjestelmällämme on kuitenkin ollut haasteita vastata tähän huutoon ja siksi täydentävälle yksityiselle palvelutarjonnalle on tilausta. 

“Työssäni julkisella olen nähnyt niin monia potilaita, joiden elämä voisi kohentua, jos vain olisi tarjota neuromodulaatiohoitoja. Siksi on hienoa olla mukana Recurorin tiimissä kehittämässä näiden tehokkaiden hoitomuotojen saatavuutta Pääkaupunkiseudulla.” 

Saatavuusnäkökulma oli keskiössä, kun Recuror perustettiin Turussa vuoden 2021 lopulla. Recuror on täyden palvelun psykiatrian ja fysiatrian lääkärikeskus, joka on panostanut neuromodulaatiohoidoista magneettistimulaatioon ja tasavirtastimulaatioon, sekä digitaalisiin hoitopolkuihin. Digitaaliset hoitopolut ovat tarjonneet aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tulokselliseen hoitoon etenkin ADHD-diagnostiikan saralla. 

Perustajaviisikko on kokenutta kaartia sekä tutkimuksen, että hoidon saralla. Mukana on myös kaksi Turun yliopiston dosenttia, lääketieteellisen fysiikan dosentti Anu Holm, sekä biologisen psykiatrian dosentti Henry Karlsson, jotka ovat aktiivisesti mukana magneettistimulaation kansainvälisessä tutkimusyhteisössä. Alusta asti Recurorilla on pidetty selviönä, että tarjontaa pitää laajentaa sinne, missä tarve on suurin, eli Pääkaupunkiseudulle. Koko Recurorin toiminnan ajan osa asiakaskunnasta on matkannut hoitoja varten Pääkaupunkiseudulta Turkuun ja pyyntöjä Helsinkiin laajentamiselle on tullut kiihtyvällä tahdilla.

Yksi Recurorin perustajista, dosentti Henry Karlsson Charitén rTMS-symposiumissa Berliinissä.

Viimein toukokuulla odotus päättyi ja Recurorin Helsingin klinikka avasi ovensa Ruoholahdessa, osoitteessa Porkkalankatu 7B. Tiimiin kiinnitettiin kokeneita lääkäreitä ja hoitajia, jonka lisäksi dosentti Holm työskentelee molemmissa kaupungeissa. Psykiatrian erikoislääkäreitä Ruoholahdessa on tällä erää kaksi, Lassi Laitala ja Paula Barrientos, ja tiimiä on tarkoitus laajentaa nopealla aikataululla. 

– Työssäni julkisella olen nähnyt niin monia potilaita, joiden elämä voisi kohentua, jos vain olisi tarjota neuromodulaatiohoitoja. Siksi on hienoa olla mukana Recurorin tiimissä kehittämässä näiden tehokkaiden hoitomuotojen saatavuutta Pääkaupunkiseudulla, kertoo Lassi Laitala.

Lisätietoa Recuror Helsingistä ja neuromodulaatiohoidoista:

Lassi Laitala
Psykiatrian erikoislääkäri
lassi.laitala@recuror.fi

Anu Holm
Tutkimusjohtaja, sairaalafyysikko,
lääketieteellisen fysiikan dosentti, FT
anu.holm@recuror.fi

Muita blogeja

Uusimmat blogikirjoitukset

Kaikki blogit >>

Kirjoittaja

Picture of Lassi Laitala
Lassi Laitala
Psykiatrian erikoislääkäri

Muita blogeja