Jopa tuplasti masennuslääkkeitä ja terapiaa tehokkaampi – Suomen ainoa yksityinen neuromodulaatioklinikka tarjoaa vaihtoehdon vuoden odotusajoille julkisella

Suomessa masennus ja krooninen kipu ovat kaksi suurinta pitkien sairauspoissaolojen aiheuttajaa. Neuromodulaatio mullistaa kummankin hoitoa jo monissa maissa. Vuoden odotusajat Uudellamaalla kannustivat turkulaista Recuroria avaamaan toimipisteen Ruoholahteen.

Magneettistimulaation (rTMS) on yksi neuromodulaation muodoista. Se on tehokas hoito masennukseen ja krooniseen kipuun.

Neuromodulaatioilla parannetaan masennusta ja kipua hermoston toimintaa säätelemällä

Aivomme ovat rakentuneet muovautuviksi, eli aivohermostolla on kyky muokata omaa toimintaansa tilanteen mukaan. Muovautuvuus auttaa meitä sopeutumaan esimerkiksi muuttuvaan ympäristöön, ikääntymiseen tai sairauteen.

Neuromodulaatio on ryhmä hoitomuotoja, joiden avulla aktivoidaan tätä luontaista muovautuvuutta, eli vauhditetaan hermostoa uusien toiminnallisten yhteyksien luomisessa. Karkeasti niitä voi kuvailla masennuksen ja kivunhoidon kolmanneksi tieksi lääkehoitojen ja terapiahoitojen rinnalla, tai niiden vaihtoehtona. Tähän hoitojen joukkoon kuuluvat magneettistimulaatio (rTMS), ketamiinihoidot, tasavirtastimulaatio (tDCS), sekä sähköhoidot (ECT). 

Tulokset kliinisissä tutkimuksissa ympäri maailman puhuvat puolestaan. Esimerkiksi magneettistimulaation uusimmilla hoitomenetelmillä on saavutettu masennuksessa täysin ennennäkemättömiä toipumisosuuksia (ks. Taulukko). Verrattuna sekä lääkehoitoihin, että terapioihin, neuromodulaatiohoidot tarjoavat tavallisesti jopa kaksinkertaisen toipumisennusteet. (ks. lähteet alla)

Taulukko: Keskeisimpien masennuksen hoitomuotojen ja hoitoyhdistelmien tehot vertailussa Cohen-D-asteikolla (ks. lähteet alla).

Toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, Suomen terveysjärjestelmässä neuromodulaation mullistaviin mahdollisuuksiin on tartuttu verkkaisesti. Julkisella puolella tarjonnasta vastaa maan viisi yliopistosairaalaa ja suurimmat keskussairaalat, joissa asiakkaan ensimmäisen yhteydenoton ja neuromodulaatiojakson aloituksen väliin uhrautuu jopa vuosi. Akuuttia saatavuuspulaa voidaan kuitenkin tasapainottaa täydentävällä, vapaaehtoisten terveysvakuutusten kattamilla yksityisillä palveluilla.

Julkisella puolella tarjonnasta vastaa maan viisi yliopistosairaalaa ja suurimmat keskussairaalat, joissa asiakkaan ensimmäisen yhteydenoton ja neuromodulaatiojakson aloituksen väliin uhrautuu jopa vuosi.

Suomen ensimmäinen yksityinen klinikka torjumaan saatavuuspulaa

Saatavuusnäkökulma oli keskiössä, kun Recurorin ensimmäinen toimipiste avattiin Turussa vuoden 2021 lopulla. Recuror on täyden palvelun psykiatrian lääkärikeskus, joka hoitaa muun muassa masennusta, ADHD:ta, syömishäiriöitä, ahdistusta ja kipua. 

Ainoana yksityisenä Suomessa sen palveluvalikoimaan kuuluvat magneettistimulaatio ja tasavirtastimulaatio masennukseen ja krooniseen kipuun. Ne ovat paitsi tehokkaita, myös sivuoireettomia hoitoja. (ks. lähteet alla) 

Perustajaviisikko on kokenutta kaartia sekä tutkimuksen, että kliinisen hoidon saralla. Mukana on muun muassa kaksi Turun yliopiston dosenttia, lääketieteellisen fysiikan dosentti Anu Holm, sekä biologisen psykiatrian dosentti Henry Karlsson, jotka ovat aktiivisesti mukana myös neuromodulaation kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä. 

Koko Recurorin toiminnan ajan merkittävä osa asiakaskunnasta on matkannut hoitoja varten pääkaupunkiseudulta Turkuun ja pyyntöjä Helsinkiin laajentamiselle on tullut kiihtyvällä tahdilla. Odotus on nyt päättynyt ja myös Helsinki saa oman yksityisen neuromodulaatioyksikkönsä osoitteseen Porkkalankatu 7B. 

“Työssäni julkisella olen kohdannut paljon potilaita, joiden elämä voisi kohentua, jos vain olisi tarjota neuromodulaatiohoitoja. Nyt on mistä tarjota.”, iloitsee psykiatrian erikoislääkäri Lassi Laitala Recurorin Helsingin klinikalta.

Anu Holm

Varatoimitusjohtaja, sairaalafyysikko,
lääketieteellisen fysiikan dosentti, FT

anu.holm@recuror.fi

Jan Kaitaniemi

Lääketieteellinen johtaja, psykiatrian erikoislääkäri

jan.kaitaniemi@recuror.fi

Lähteet:

1.

Karlsson & Holm (2022) Theta burst stimulation for the treatment of major depressive disorder: preliminary results from a Finnish private clinic (A-134) The 12th International Symposium on nTMS in Neurosurgery and Neuromodulation, 16-17 December 2022, Berlin. 

2.

Cole et al (2020) Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy for Treatment-Resistant Depression 

https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2019.19070720

3.

Nexstim Oy White Paper (2022) Clinical outcomes of first 403 patients completing SmartFocus® electric field navigated rTMS therapy for treatment of major depressive disorder (MDD) 

https://www.nexstim.com/research/white-papers

Muita blogeja

Uusimmat blogikirjoitukset

Kaikki blogit >>

Kirjoittaja

Picture of Lassi Laitala
Lassi Laitala
Psykiatrian erikoislääkäri

Muita blogeja