Minulla ei olekaan ADHD, vaan estynyt persoonallisuus – Recurorin perusteelliset tutkimukset pelastivat minut väärältä diagnoosilta ja hoidolta

majakkajatytto

Teimme Recurorin Joel Holménin kanssa monin verroin aiempia lääkäreitäni tarkemman kartoituksen elämänvaiheistani. Joelilla oli minulle aikaa sekä kasvotusten, että Recuror App -ympäristössä. Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen tuntui jo itsessään hyvältä.

Kymmenen vuoden ajan minut oli diagnostisoitu lokeroon ahdistunut. Olen nyt kolmekymppinen. Ensimmäisen kerran sain ahdistukseen lääkehoitoa käytyäni opiskeluaikoina YTHS:llä. Sosiaalinen kanssakäyminen, etenkin uusien tuttavuuksien tekeminen ja esiintyminen ovat minulle ponnistus, joka vaatii aina äärimmäistä mukavuusalueelta poistumista. Ironista kyllä, olen menestynyt markkinointi- ja viestintäalan uralla, jossa verkostojen luominen ja presentaatiot ovat business as usual. Ehkä juuri hyvän toimintakykyni vuoksi, ennen Recurorin Joel Holménia kukaan ei osannut paikantaa minua estyneen persoonallisuuden henkilöksi.

Tarinani kieltämättä sopii estyneelle persoonalle. Elin lapsuuteni koulukiusatun kurimuksessa. Vain kiusatun arjen kokenut voi ymmärtää, miten julmia lapset voivat olla toisilleen. Kouluajat jättivät minuun haavan, jonka umpeen kuromiseen minulla ei ole ollut työkaluja ennen kuin nyt, kun sain asialle oikeaan osuvan selittäjän hankaluuksilleni.

Humanistinen tiedekunta oli minulle uusi elämä. Siellä pääsin turvalliseen ympäristöön, jossa haavani sai balsamia. Sain ystäviä ja vuodet kuluivat. Siitä huolimatta minulla on koko tämän ajan ollut sosiaalisten tilanteiden takia vaikeasti sanoitettavaa, vaistomaisen tuntuista ahdistusta. Elämä rullasi, mutta pala kurkussa ei poistunut. Viime syksynä aloin kyseenalaistaa aiemmat diagnoosini. Eikö ahdistus ole seuraus, eikä syy?

Keräsin kaiken rohkeuteni ja marssin työterveyslääkärilleni Helttiin. Olen siellä minulle vastaanottaneelle lääkärille kiitollinen siitä, ettei hän jatkanut aiempien lääkärien linjaa ja passittanut minua ahdistuslääkeresepti kourassa pärjäilemään. Hän ei osunut ADHD-epäilyksellään oikeaan, mutta avasi minulle lähetteellään tien Recurorille.

Teimme Recurorin Joel Holménin kanssa monin verroin aiempia lääkäreitäni tarkemman kartoituksen elämänvaiheistani. Joelilla oli minulle aikaa sekä kasvotusten, että Recuror App -ympäristössä. Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen tuntui jo itsessään hyvältä. 

Prosessi vei meidät persoonallisuuteni juurille, eli lapsuuteen asti. Käytökseni ilmentää monia ADHD-henkilölle tyypillisiä toimintatapoja levottomuudesta ja pingottuneisuudesta tavaroiden unohteluun. Tämä käytös on kuitenkin vain asian pinnallinen puoli. Osaatko kuvitella, millaista on, kun työpaikan lounaspöytään istuminenkin on tsemppaamisen takana. Kuvittele sen jälkeen montako tällaista tsemppaamisen takana olevaa tilennetta kohtaan päivässä. Kun olet jatkuvassa tsemppaamisen tilassa, on ilmeistä, että käytös saa ADHD-tyylisiä ilmiasuja.

Estyneelle persoonalle Recurorin digitaalinen hoitopolku on innovaatio vailla vertaa! Ihmiselle, jolle kasvokkainen avautuminen on hyvin vaikeaa, on kysymyksiin vastailu appissa huomattavasti luontevampi toimintatapa. Joel suunnitteli minulle personoituja kysymyspattereita aina sen mukaan, missä kohden diagnoosin tekeminen vaati lisätietoa. Recuror App’n käyttöliittymä on erittäin mukava ja intuitiivinen. Kaikkein tärkeintä oli se, että digitaalisen hoitopolun myötä en ole hetkeäkään tuntenut, että olen paranemisen polullani yksin, vaan minulla on niin ala-, kuin ylämäissäkin asiantunteva ammattilainen saatavilla.

*Nimi muutettu anonymiteetin takaamiseksi.